Wat is Qigong?

Qigong is één van de therapievormen van de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG)
Het is een oefenmethode die bestaat uit langzame en vloeiende bewegingen, ontwikkeld om lichaam en geest in evenwicht te brengen. Dit heeft een zeer positieve werking op de gezondheid, op het voorkomen van ouderdomsgebreken en op spirituele ontwikkeling.

De oefeningen helpen om de Qi (levensenergie) te voeden en te cultiveren. Zonder Qi kun je niet leven. Zoals een vuurtje zuurstof nodig heeft om te blijven branden, heeft het lichaam Qi nodig om te blijven functioneren. Het is dus belangrijk om voldoende Qi te hebben en er zuinig mee om te springen. Door Qigong te beoefenen wordt als het ware onze batterij weer opgeladen en ververst. Zuivere en krachtige energie uit het universum wordt opgenomen en oude, verbruikte Qi wordt afgevoerd. Zo versterkt Qigong de werking van de organen.

Ook zorgt het voor een goede doorstroming van bloed en energie door het lichaam. Stilstaand water wordt troebel en gaat stinken. In het lichaam gebeurt precies hetzelfde. Als energie niet voldoende stroomt en door verkeerde levensomstandigheden ook nog vervuilt, werkt dit ziekte in de hand. Daarom is het van het allergrootste belang om de kanalen open te houden. Qigong zorgt er voor dat blokkades kunnen oplossen en dat de Qi vrij door ons lichaam kan bewegen. 

Eén van de belangrijkste aspecten van het beoefenen van Qigong is dat het de manier van waarnemen en bewegen verandert. We worden ons bewuster van ons eigen fysieke, mentale en spirituele functioneren waardoor we negatieve, belemmerende gedachten en emoties kunnen transformeren. Het werkt preventief, omdat het je bewust maakt van de processen die ziekte veroorzaken en genezend doordat het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf te corrigeren. 

Vaak zijn oefeningen repeterend en in een rustig doorgaand ritme waardoor je goed in de beweging kunt komen. Dit zorgt ervoor dat de aandacht minder in ons hoofd en meer in het hier en nu gaat zitten. Daar waar de aandacht is, daar is ook de Qi. Qigong wordt daarom ook wel meditatie in beweging genoemd.

Er bestaan veel verschillende vormen van Qigong, ze zijn echter allemaal gebaseerd op gemeenschappelijke principes als balans, rust, flexibiliteit, vitaliteit, innerlijke kracht en wijsheid.....