c2011a0d21651c035e11b3fe3fc7d316.jpg.gif

Wat is shiatsu therapie?

Het Japanse woord shiatsu betekent “vingerdruk” (shi = vinger en atsu = druk) en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Shiatsu is een erkende behandelwijze binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Naast acupunctuur en het gebruik van medicinale kruiden werkte men 4500 jaar geleden ook al met een vorm van acupressuur, Anma genaamd. Shiatsu is later in Japan verder ontwikkeld tot behandel systeem van hoge medische waarde. 

Als onderdeel van de TCG is ook shiatsu een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een worden beschouwd. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar er wordt naar het geheel gekeken. Ook gaat men er van uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden.

Shiatsu is een manuele therapie, waarbij het hele lichaam wordt behandeld. Er wordt druk gegeven op de acupunctuurpunten en meridianen met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen, knieën of voeten. De druk wordt zodanig aangepast dat deze voor het lichaam aangenaam aanvoelt. Voor deze druk wordt namelijk geen spierkracht gebruikt maar een leunende kracht vanuit de Hara. De Hara bevindt zich onder de navel en is het centrum van energie in het lichaam. Het is zeer belangrijk voor de shiatsu therapeut om Hara-bewust te blijven. Wanneer de shiatsu massage niet vanuit de Hara gegeven wordt is dit merkbaar voor de ontvanger en is de massage minder effectief.

Naast het geven van druk staat een shiatsu therapeut nog een heel arsenaal aan andere technieken ter beschikking die er op gericht zijn om energieblokkades op te heffen, de levensenergie beter te laten stromen en zo het zelfgenezend vermogen van de mens te activeren. Hierbij valt te denken aan strekkingen, rotaties, manipulaties, rocking, het verbinden van energiepunten, cupping en moxa therapie.

Een shiatsu therapeut zal als basis altijd zorgen voor herstel van het energetische evenwicht (Yin en Yang), en geen behandeling geven die slechts gebaseerd is op symptoombestrijding. Op deze manier kunnen er allerlei klachten behandeld, verlicht of juist voorkomen worden. 

Shiatsu kent geen bijwerkingen en is voor alle leeftijden geschikt. Naast de vele positieve effecten als een soepeler lichaam, verhoging van de energie, een heldere geest, een betere circulatie en bevordering van vitaliteit, brengt een shiatsu behandeling vrijwel altijd een gevoel van ontspanning teweeg; een pluspunt bij de vele klachten die door stress worden veroorzaakt.