Hoe verloopt een shiatsu behandeling?

mandala-leinwandmalvorlage-332.jpg

De diagnose

Omdat de energie bij iedereen anders is verdeeld, bestaan er geen standaard behandelingen voor bepaalde klachten. Ieder mens is verschillend en vraagt om een andere behandeling. Bij het eerste consult hoort daarom een vraaggesprek. Hierbij zullen de meest uiteenlopende aspecten van uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid aan bod komen en heeft u ruim de gelegenheid om uw klacht toe te lichten. 

Om nog meer te weten te komen over hoe het gesteld is met de energiehuishouding in uw lichaam, wordt uw tong bekeken en aan beide zijden uw pols gevoeld. Tevens zal de hara diagnose worden toegepast, waarbij uw buik gepalpeerd wordt. Zonodig wordt er ook gekeken naar de beweeglijkheid van de gewrichten. Aan de hand van de gestelde diagnose stelt de therapeut een behandelplan op. De behandeling zal er op gericht zijn zowel de klacht als de oorzaak van de klacht aan te pakken.

De shiatsu behandeling

Een shiatsu behandeling wordt over de kleren heen gegeven. Het is dus belangrijk om losse, makkelijk zittende kleding te dragen 

U kunt geen shiatsu ontvangen als er sprake is van virusinfecties, koorts of hartfalen, of plaatselijk niet in geval van fracturen, brandwonden en/ of open wonden.

Het eerste consult duurt ongeveer anderhalf uur, een vervolgbehandeling gemiddeld een uur.

Massage

De behandeling vindt plaats op een zachte mat (een futon) op de grond, maar er kan ook gebruik gemaakt worden van een behandeltafel. Naast het geven van aangename druk op meridianen en acupunctuurpunten worden er allerlei andere technieken gebruikt, zoals rocking, strekkingen, manipulaties en rotaties, cupping, moxa of qigong healing technieken.. 

Ook tijdens de behandeling wordt de conditie van de energie in de meridianen, hara of op de pols gevoeld, zodat het effect van de behandeling gecontroleerd wordt en afgestemd blijft op de behoefte van de patient. De massage werkt ontspannend en mensen komen hierdoor meer in balans en in contact met zichzelf, waardoor er bijvoorbeeld inzichten en antwoorden naar boven kunnen komen. Het kan zijn dat er advies gegeven wordt over voeding of leefstijl of dat u een qigong oefening mee krijgt. Shiatsu is goed te combineren met acupunctuur..

Moxa therapie

Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris) Bij een moxa behandeling worden de acupunctuurpunten verwarmd. De weldadige warmte dringt diep naar binnen en zal daar de energiestroom extra activeren, de doorbloeding stimuleren en zodoende blokkades opheffen. Moxa is onder andere aan te bevelen bij zwakte, koude, blessures, chronische pijnen, gewrichtsproblemen, vermoeidheid en slapeloosheid.

Cupping

Op bepaalde punten op uw lichaam worden (verwarmde) glazen bollen (cups) aangebracht. Op die plekken ontstaat zo een vacuum waardoor de doorbloeding sterk wordt gestimuleerd. Cupping is een goede methode om energieblokkades op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor bijvoorbeeld rug- schouder- of nekklachten. Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode of donkere plek te zien zijn. Deze zal na enkele dagen verdwijnen. Als de roodheid weg is zal er verbetering in de symptomen optreden.

Vervolgbehandelingen

Elke vervolg behandeling begint met een kort vraaggesprek, ook wordt opnieuw de pols gevoeld en de tong bekeken. Zo wordt elke behandeling aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Hoe vaak een behandeling nodig is hangt af van de aard van de klachten en behoefte. In het begin is dat meestal wekelijks of twee wekelijks. Of de klacht acuut of chronisch is bepaald mede het aantal benodigde behandelingen en de frequentie. Chronische klachten zijn hardnekkiger dan acute en hebben doorgaans meer tijd nodig om te verbeteren of te genezen. 

Als onderhoud is het wenselijk om regelmatig een shiatsu behandeling te ontvangen, het houdt u ontspannen en helpt uw lichaam en geest om soepel, in balans en dus gezond te blijven. Ook kan op deze manier voorkomen worden dat opgehoopte stress en afvalstoffen ziekte veroorzaken.

Shiatsu stoelmassage

De stoelmassage biedt 20-25 minuten lang een ontspannende, maar tegelijkertijd opwekkende en effectieve massage van nek, schouders, rug, hoofd, handen en armen. De massage wordt over de kleding heen gegeven en u leunt voorover in een speciaal hiervoor ontwikkelde stoel die alle ledematen goed ondersteunt. 

Tijdens de massage oefent de therapeut druk uit op een serie acupressuurpunten die de interne energiehuishouding beïnvloeden, ook worden er strekkingen gegeven en gewrichten en spieren gemobiliseerd. Op deze manier wordt de doorbloeding en het zenuwstelsel gestimuleerd en worden blokkades opgeheven.

De stoelmassage heeft een preventieve werking, het is de bedoeling om het lichaam in balans te brengen zodat energie weer doorstroomt en opgebouwde spanning en afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.

De stoelmassage ontspant vooral die delen van het lichaam die het meest te lijden hebben van stress of een verkeerde werkhouding. Het heeft een gunstig effect op het voorkomen en verlichten van bijvoorbeeld RSI, hoofdpijn, stijve spieren of klachten aan nek, schouder of rug. 

Na afloop voelt u zich behalve ontspannen ook energieker en opgefrist. Bovendien heeft de massage een opbouwend effect, het bevordert de bloedcirculatie, zodat het zelfgenezende vermogen van het lichaam gestimuleerd wordt. Gebleken is dat mensen die vaker gemasseerd worden minder vaak ziek zijn.

Het kan ook goed en fijn zijn om voorafgaand aan, of na een acupunctuurbehandeling een shiatsu stoelmassage te ondergaan. De stoelmassage zal de acupunctuur behandeling ondersteunen.